Persbericht Top-chefs gaan de uitdaging aan tegen ganzenvlees verspilling

Tijdens een proeverij in aanloop van de ‘Week van de Zomergans’

Wilde ganzen worden geschoten door overlast maar vinden nog niet altijd hun weg naar ons bord, doordat ganzenvlees als culinair product nog vrij onbekend is. Dit is een gemiste kans, want wilde ganzenvlees is ontzettend smaakvol. Om wilde ganzenvlees in Nederland steviger op de kaart te zetten wordt in juli de ‘Week van de Zomergans’ gelanceerd. In deze week zetten verschillende restaurants in Laag Holland de wilde zomergans op het menu. Om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten vindt er op 27 juni een proeverij plaats door befaamde chefs-koks van o.a. Restaurant Mos, Le Garage en Hemingway’s Beach.

 

De proeverij

Tijdens de proeverijen worden chef-koks in opleiding bij het ROC Amsterdam gekoppeld aan chef-koks van gerenommeerde restaurants. Gezamenlijk worden zij uitgedaagd om de gans in al haar facetten te bewerken tot culinaire creaties. Een wedstrijd om het meest smaakvolle gerecht biedt de chefs de kans een reportage door Ronald Hoeben (FoodTube) te winnen. De jury bestaat uit culinair recensent Joel Broeckaert (NRC) en chef-kok Tom Zinger (PLEKK).

 

Week van de Zomergans

Van 13 t/m 20 juli vindt de ‘Week van de Zomergans’ plaats. Gedurende deze week koken verschillende restaurants in de regio’s Utrecht en Laag Holland gerechten met de wilde zomergans, om zodanig de horeca met dit bijzondere natuurproduct – in al zijn facetten – kennis te laten maken. Een overzicht van alle restaurant van Amsterdam tot Utrecht en Gorinchem tot Hoorn of Alkmaar is binnenkort te vinden op www.gavoorgans.nl.
Waarom wilde gans?

Wilde ganzenvlees is een puur en smakelijk product dat recht van eigen bodem komt. Het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt, is explosief toegenomen. Vooral de jonge zomergans is een topproduct dat speciaal moet worden uitgezocht door de poelier en vanwege een hoge kwaliteit erg goed te bereiden is. Vanwege de schade die deze ganzen veroorzaken aan landbouw en natuur en vanwege het risico dat ze vormen rond Schiphol, mogen er heel veel ganzen worden geoogst (geschoten door de jagers). Dit aantal overtreft de huidige vraag in de markt: er wordt een overschot van 20.000 ganzen bij Noord-Hollandse groothandels verwacht. Om deze verspilling tegen te gaan moet het op het menu worden gezet! Daarom wordt er met de ‘Week van de Zomergans’ bekendheid gecreëerd met wilde ganzenvlees met als doel om het enthousiasme rondom dit product te vergroten. Veel restaurants zijn nu al van plan de gans daarna ook op hun menukaart te zetten.

Details proeverij Laag Holland

Datum en tijd             –          Maandag 27 juni, van 11.00 tot 13.00 uur

Locatie                       –          ROC Amsterdam, Elandstraat 175, 1016 SB Amsterdam

Extra informatie         –          Chef-koks in opleiding bij het ROC in samenwerking met de chef-koks van o.a. restaurant Mos, restaurant As en Le Garage.

 

De proeverij is een initiatief van een netwerk van bedrijven en restaurateurs uit Laag-Holland en is mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Noord-Holland.