Geitenhangop met kastanjehoning, aardbeien, frambozen, bosbessen en karamelsuiker.

Geitenhangop met kastanjehoning, aardbeien, frambozen, bosbessen en karamelsuiker.

Deze week een recept van Chefkok Jeroen Klepper
Een zomers dessert, vol mooie kleuren en volle smaken. “Ik kan hiervan genieten, het is vrolijk en frivool. Geitenyoghurt is niet voor de hand liggend maar daarom juist des te interessanter”.

“Het heeft een hoge voedingswaarde en is, in tegenstelling tot de koe-variant, vele malen lichter verteerbaar. Ook voor mensen met koemelkallergie. Maar de beweegreden was dat ik op een boerderij de heerlijk yoghurt en melk proefde van de geiten, welke niet helemaal zijn geïntegreerd in de keuken. Dit in tegenstelling tot de overdadige kaas. Het deed me besluiten ermee te gaan werken. Ook geitenmelk crème brulee met bosaardbeien en champagne sorbet is een fijn dessert. Varieer!

Ingrediënten:

 • 1 liter verse geitenyoghurt
 • 100 gram kastanjehoning
 • 200 gram verse geitenkwark
 • 2 eetlepels crème de cassis
 • ¼ bos citroenmelisse
 • 300 gram Hollandse aardbei, ontdaan van kroon en gehalveerd
 • 200 gram bosbessen
 • 150 gram frambozen
 • 300 gram kristal suiker

Bereiding:

 1. Doe de yoghurt en de kwark samen en meng dit met een garde door elkaar. Neem een grote pan, met daarop een bolzeef en een nat gemaakte kaasdoek. Giet hierop het yoghurtmengsel en zet het een dag weg in de koelkast. Haal de volgende dag het yoghurt-kwark mengsel van de doekaf en doe het in een kom.
 2. Voeg de honing toe. Snijd de melisse in dunnen reepjes.
 3. Meng het fruit, voeg 2 eetlepels karamelpoeder toe (zie hieronder) en mix het met 2 eetlepels crème de cassis.
 4. Karamel suiker; doe de suiker met 4 eetlepels water in een dikke pan. Verhit en zorg dat het water verdampt. Ga niet roeren, anders gaat het grijnen, zorg dat je met een nat kwastje de randen net boven de suikermassa rondgaat en nat houdt, daar zal het als eerst verkleuren.
 5. Laat het iets goudgeel kleuren, stort dan de massa op een plaat met bakpapier en laat het afkoelen,
 6. Het moet helemaal hard en koud zijn. Sla het dan met een hamer stuk. Doe het in een theedoek en sla verder met de hamer tot gruis. Doe de massa in een bolzeef en zeef al het fijne eruit, dat gebruik je. heb je veel grote stukken, sla deze dan opnieuw stuk in een theedoek.

Bron: flessenpost